Skip to main content
Back To Our news

Greek SMBs attract interest from International Funds (in Greek)

September 18 2017

Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες είναι περισσότερο ευέλικτες και καινοτόμες, τονίζει η Ελληνίδα Fund Manager Τερέζα Φαρμάκη από το Λονδίνο. 

Η Τερέζα Φαρμάκη είναι ιδρυτικό στέλεχος της Astarte Capital Partners, μιας καινοτόμας εταιρείας επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο και γραφεία στη Ζυρίχη, Νέα Υόρκη και το Σύδνεϋ. Η Astarte ειδικεύεται αποκλειστικά στο στήσιμο επενδυτικών σχημάτων ειδικού χαρακτήρα για μεγάλους θεσμικούς επενδυτές από όλο τον κόσμο και στελέχη της έχουν διαχειριστεί με επιτυχία κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων παγκοσμίως.  

Η ίδια η κα Φαρμάκη αποτελεί μια "αθόρυβη" γυναικεία δύναμη στο χώρο των επενδύσεων καθώς έχει επηρεάσει ουσιαστικά το χώρο του private equity στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια.

"Η δύναμη της Ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και η καινοτομία τους, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από πολλές χώρες της Ευρώπης, διότι αυτές είναι η μηχανή που συντηρεί την Ελληνική οικονομία. Πιστεύουμε ότι αν τα κατάλληλα αναπτυξιακά κεφάλαια δοθούν με σωστό τρόπο σε μια σειρά από υγείες ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα η οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί ταχύτερα. Αυτή είναι η μόνη έξοδος από την κρίση. Χρειαζόμαστε κεφάλαια για υγιείς εταιρείες με ανταγωνιστικά προϊόντα και εξαγωγικό χαρακτήρα προκειμένου να αναπτυχθούν διότι δυσκολεύονται λόγω του ότι βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι λάθος να προσπαθούμε συνέχεια να σώσουμε εταιρείες που είναι κοντά στον πνιγμό. Ταυτόχρονα βέβαια, είναι αναγκαία και η ύπαρξη μιας πραγματικά ευέλικτης κρατικής μηχανής, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι φυσικά οικονομικά, αλλά είναι και νομικό. Οι νόμοι και το θεσμικό πλαίσιο υπάρχουν αλλά ο καθένας τα μεταφράζει όπως θέλει και κυρίως η παραμικρή διευκρίνιση και διευθέτηση απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο από ότι αλλού. Οι επενδυτές δεν κοιτάνε μόνο την Ελλάδα. Κάθε επένδυση συγκρίνεται με ανάλογες επενδύσεις σε άλλες χώρες. Η νομική ευελιξία και η φορολογική σταθερότητα είναι κρίσιμα."

Η Τερέζα Φαρμάκη, μεγαλωμένη στην Αθήνα, με σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική και με σημαντική καριέρα που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, ήρθε στην Ελλάδα το 2007, λίγο πριν τη μεγάλη κρίση, αναλαμβάνοντας τις μετοχικές επενδύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς. Το 2011 η κα Φαρμάκη έφυγε από την Ελλάδα για το Λονδίνο όπου ανέλαβε τη διαχείριση επενδύσεων σχεδόν €500 εκ. για μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων επιφανών οικογενειών από την Αγγλία και ευρύτερη Ευρώπη.  

Σήμερα, η Τερέζα Φαρμάκη συνεχίζει τη δράση της ως ιδρυτικό στέλεχος της Astarte Capital Partners, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία επενδυτικών σχημάτων ειδικού χαρακτήρα. Συνεχίζει πάντα να ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και το πως μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο από την κρίση. "Η Ελλάδα είναι πάντα κοντά σε αυτά που μας ενδιαφέρουν και ως αποτέλεσμα σύντομα θα μπορώ να ανακοινώσω ένα ακόμα σχήμα με έδρα την Αθήνα και πεδίο δράσης άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης μικρομεσαίων εταιρειών." 

 

Source: http://www.capital.gr/oikonomia/3240705/endiaferon-apo-fund-gia-tis-mikr...

 

Related attachments